Glutenfria chocolate chip cookies
Sedan jag bakade dessa chocolate chip cookies första gången har jag blivit smått beroende och inte kunnat släppa tanken på dem. Jag måste alltid ha några i frysen och så fort de tar slut blir jag sugen på att baka nya. Receptet är inspirerat av Kaja Hengstenberg och sedan har jag gjort om det till glutenfritt. Man kan också variera fyllningen i dessa. Till jul gjorde jag en variant med fudge och choklad och en annan med kanel i smeten och pepparkaksbitar i.
Ingredienser:
160 g smör
125 g ljust muscovadosocker
70 g strösocker
10 g mörk sirap
1 ägg
200 g finax mjölmix
20 g havremjöl (glutenfritt)
3 g bikarbonat [1 tsk]
2 g bakpulver [½ tsk]
5 g xantangummi
2 g salt
75 g mörk choklad, grovhackad
1 msk flingsalt
Gör Såhär:
Bryn smöret och låt svalna 20–30 minuter.
Vispa smör, muscovadosocker, strösocker och sirap i en bunke. Tillsätt ägget och vispa till en jämn smet.
Blanda mjöl, havremjöl, bikarbonat, bakpulver, xantangummi och salt i en separat bunke. Vänd i de torra ingredienserna i smörmixen tills det precis blandats, skrapa botten mellan varven. Avsluta med att vända i den grovhackade chokladen så den är jämnt utspridd i smeten.
Täck bunken med ett lock eller plastfolie och ställ den i kylen i 1 timme.
Ta fram bunken från kylen och skopa upp degbollar som är ca 1-2 msk stora beroende på hur stora kakor du vill ha.
För tydligare smak och högre cookies lägger du degbollarna i en burk med lock eller på en bricka som du täcker med plastfolie. Låt vila i kylen i minst 3 timmar, gärna över natten.
Sätt ugnen på 160 grader varmluft, alternativt 180 grader vanlig ugnsvärme. Placera degbollarna med ca 5 cm mellanrum på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen i 11–12 minuter.
Ta ut plåten med cookies och strössla över havssalt.
Kommentarer
Skicka en kommentar