Glutenfria kanelbullar

Här kommer ett recept som jag utvecklat själv med inspiration från Camilla Hamids recept. Som celiakist är man inte direkt bortskämd med saftiga, luftiga glutenfria kanelbullar, utan det är snarare något jag gått runt och längtat efter sedan jag fick min diagnos och nu äntligen känner jag att jag har lyckats. Alla vi tre celiakister i familjen var lyriska när vi smakade de här och sonen som tål gluten och är väldigt selektiv med maten sa att det smakade nästan som en vanlig bulle.

Jag skulle säga att detta recept nästan kräver att du har en hushållsvåg och en silikonmatta, men det är väl värt investeringen när det gäller att baka glutenfritt. Det är också bra om du har en köksassistent. Det här receptet kräver lite tid och det är absolut inte den mest lättarbetade degen, men när man väl smakar är det värt slitet och tiden. De är himmelska!

ca 30 st

Deg

50 g blå jäst

500 g (5 dl) 3% mjölk

2 tsk nymalda kardemummakärnor (eller mald kardemumma)

250 g rumsvarmt smör

200 g (2 dl) strösocker

1 ägg

825 g semper mix

15 g (4 tsk) fiberhusk

5 g (1 msk) soft bake

6 g (1 tsk) salt

Fyllning

175 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

2 msk malen kanel

1 msk majsstärkelse

Till pensling: 1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten

Gör såhär:

Några timmar före baket: Ta fram två ägg, jäst och väg upp mjölk och smör till både deg och fyllning och ställ fram i rumstemperatur.

Använd helst en köksassistent. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.

Lägg i kardemumma, smör delad i bitar, strösocker, ägg och ett paket (500 g) semper mix (den som heter bara semper mix).

I en separat bunke, väg upp 325 g semper mix, fiberhusk, softbake och salt, blanda noga och häll sedan i degen under omrörning.

Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin. Degen ska vara klippig och kommer inte släppa från kanten.

Låt degen vila ca 15 minuter. Under tiden blandar du samman fyllningen med en gaffel.

Stjälp upp degen på en silikonduk och använd en slickepott för att trycka ut degen till en rektangel. Bred på fyllningen, använd silikonmattan och lyft den i ena kanten för att hjälpa degen att rulla ihop sig.

Använd gärna tandtråd för att skära degen, den är inte så fast och trycks lätt ihop om man skär med kniv. Lägg sedan snurrorna i bullformar på plåtar.

Bullarna blir saftigast om du plastar in plåtarna med plastfolie under jäsningen, men låt de annars jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. De ska jäsa nästan till dubbel storlek.

Pensla bullarna med äggvispet. Dekorera med pärlsocker eller vad du själv önskar.

Grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 11-13 minuter.

Ät gärna direkt eller frys in bullarna så fort de svalnat och ta upp för att tina ett par timmar innan servering eller värm i micron precis före servering.



Kommentarer

Populära inlägg