Glutenfria Lussekatter

Det här receptet har jag utvecklat själv och bakat efter de senaste åren. Jag får alltid mycket beröm när jag bjuder andra glutenintoleranta på dessa bullarna och jag har fått lämna ut receptet till vänner och bekanta många gånger. Jag hoppas att ni också ska bli lika nöjda med denna saftiga och luftiga lussebulle.

Ingredienser saffransdeg:

50 g rumsvarm jäst
500 g (5 dl) rumsvarm mjölk
1 g saffran
250 g mjukt, rumsvarmt smör
200 g (2 dl) strösocker
1 ägg
770 g semper glutenfri mix
1 msk vaniljsocker
20 g (2 msk) fiberhusk
5 g soft bake
6 g (1 tsk) salt
1/2 dl blötlagda russin

Till pensling:

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten


Gör såhär:

Några timmar före baket: Ta fram ett ägg, jäst och väg upp smör och mjölk och ställ fram i rumstemperatur. Mortla saffran med lite strösocker, häll saffranet i en äggkopp och fyll på med kokande vatten. Låt stå några timmar.


Smula jästen till vetedegen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
Lägg i saffransmarinaden, smör delad i bitar, strösocker, ägg och 500 g semper mix (ett paket). I en separat bunke, väg upp 270 g semper mix, vaniljsocker, fiberhusk, softbake och salt, blanda noga och häll i degen.


Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin. Degen ska vara klippig och kommer inte släppa från kanten. Låt degen vila ca 15 minuter.


Forma som vanliga lussebullar och stick i russin. Låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på bullarna och degen ”studsar tillbaka”.


Pensla bullarna med äggvispet. Vill du dekorera med pärlsocker så gör du det efter att du penslat med ägg. Grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 11 minuter.


Ät gärna direkt eller frys in bullarna så fort de svalnat och ta upp för att tina ett par timmar innan servering eller värm i micron precis före servering.

Kommentarer

Populära inlägg